Spotkanie zorganizowane przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej miało na celu prezentację potraw regionalnych przygotowywanych zgodnie z tradycją dla pracujących w polu żniwiarzy.
Podczas wydarzenia członkinie Kół Gospodyń Wiejskich prezentowały lokalne produkty tradycyjne i regionalne. Jury miało okazję kosztować posiłków, które za dawnych lat przygotowywały nasze mamy i babcie dla pracujących przy żniwach, m.in. przepyszne ciasta drożdżowe, pieczone na płycie kuchennej proziaki oraz chleb.
Autorki najlepszych potraw zostały nagrodzone, a upominki wręczał wicestarosta Adam Pieniążek, radny gminy Jodłowa Paweł Ciszczoń oraz Dorota Jamroży, kierownik Oddziału wielofunkcyjnego rozwoju wsi i żywności wysokiej jakości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
W imieniu samorządu gminnego nagrody trzem kapelom ludowym wręczył wójt Gminy Jodłowa Jan Janiga. Za swoją działalność artystyczną uhonorowana została Kapela "Jodłowianie" z Jodłowej, Kapela "W Kuźni u Kowala" oraz Kapela "Łęczanie" z Łęk Dukielskich.
ZOBACZ TEŻ: Odkrycie archeologiczne w osadzie Łupków na Podkarpaciu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?