Przepisy na pączki i faworki. Dziś Tłusty Czwartek!

asz
Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2021? Przepis na pączki warto znać już teraz! pixabay.com
Zanim Środa Popielcowa rozpocznie Wielki Post, mamy ostatnie dni na to, by poszaleć i dobrze sobie pojeść – to właśnie ostatki. Kiedyś ponad miarę objadano się przede wszystkim mięsem, obecnie w Tłusty Czwartek na naszych stołach królują pączki. Przepisy na te i inne pyszności warto znać. Poznajcie najlepsze przepisy na pączki i faworki. Jeszcze zdążycie je usmażyć!

Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2021?

Tłusty Czwartek to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. W 2021 roku Tłusty Czwartek wypada 11 lutego. To ostatnia chwila na zabawę – w kolejną środę, 26 lutego, będzie rozpoczynająca Wielki Post Środa Popielcowa.

Trwa głosowanie...

Czy w Tłusty Czwartek jesz pączki?

Tłusty Czwartek – przysłowia i zwyczaje. Taka jest nasza tradycja

To, że w Tłusty Czwartek pączki jemy na potęgę, wie każdy. Tego dnia, zgodnie z przesądem, lepiej odpuścić sobie dietę. Nie zjesz pączka w Tłusty Czwartek? Nie licz na to, że będzie ci się powodziło w przyszłości.

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

  • W Małopolsce tłusty czwartek zwano combrowym czwartkiem – według legendy, od surowego burmistrza Combra, który miał umrzeć w tłusty czwartek. Gnębione przez niego przekupki na targu w każdą rocznicę jego śmierci miały urządzać huczną zabawę.
  • W Wielkopolsce z tłustym czwartkiem był związany zwyczaj pomyjki. Zgodnie z nim ci, którzy nie będą myli naczyń, gotowali i pomagali przy stole, przez kolejny rok będą chorowici, a zdrowie nie będzie im dopisywało.

Tłusty Czwartek. Pączki na słodko? Lepsza od konfitury była… słonina

Dzisiaj pączki kojarzą nam się ze słodką, drożdżową przekąską i choć są smażone w głębokim tłuszczu, to przede wszystkim są bombą węglowodanową. Tłusty Czwartek mamy więc dziś z nazwy, bo przede wszystkim, zgodnie z obecnym zwyczajem, jest on słodki. Jeszcze kilka wieków temu był zaś naprawdę tłusty.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2021? Przepis na pączki warto znać już teraz!
Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2021? Przepis na pączki warto znać już teraz! pixabay.com

Dawna kuchnia w ogóle była tłusta, jak na nasze dzisiejsze standardy. Nie żałowano sobie masła czy słoniny. Tłusty Czwartek był więc istotnie tłusty, zaś pączki nie były początkowo słodkie, a wytrawne. Najlepsze nadzienie do pączka było mięsne: skwarki lub słonina smażone na smalcu. Same pączki były robione z ciasta chlebowego, a ich waga była spora.

Słodkie i lekkie pączki z ciasta drożdżowego pojawiły się później i początkowo tylko w wyższych warstwach społecznych. Do Polski zwyczaj jedzenia słodkich pączków przybył w XVI wieku, ale również wtedy były one inne niż te, którymi dziś zajadamy się w Tłusty Czwartek. Pączki wówczas były nieduże, a w środku znaleźć można było mały orzeszek lub migdał – kto na niego trafił, miał się z czego cieszyć, bo była to wróżba dostatku i powodzenia.

Trwa głosowanie...

Czy smażysz pączki na Tłusty Czwartek?

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki z marmoladą

Składniki:

  • 500 g mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 8 żółtek
  • 200 g masła
  • 80 g drożdży
  • 1½ szklanki mleka
  • 20 ml spirytusu lub wódki
  • marmolada
  • 750 g smalcu

Wykonanie:

  1. Dokładnie wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ok. 125 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając wcześniej ściereczką.
  2. Żółtka jaj ucierać z cukrem i cukrem waniliowym tak długo, aż powstanie kremowa masa.
  3. Wymieszać razem przesianą mąkę, utarte żółtka i wyrośnięte drożdże.
  4. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo resztę ciepłego mleka, tak, by było sprężyste.
  5. Następnie należy stopniowo dodawać rozpuszczone, ale nie gorące masło, a na koniec spirytus.
  6. Wyrabiać ciasto do momentu, w którym łatwo będzie odchodzić od rąk. Wówczas przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  7. Do lepienia pączków należy brać kawałki ciasta wielkości jajka. Robimy z nich placuszki, a na ich środek kładziemy porcję marmolady.
  8. Następnie zlepiamy ciasto, formujemy nieco spłaszczone kule i odkładamy na oprószoną mąką deskę. Na ok. 15 minut przykrywamy ściereczką.
  9. Smalec mocno rozgrzewamy w garnku i kładziemy na niego pączki, smażąc je z obu stron na złoty kolor.

Porady praktyczne

  • By pączki były mniej tłuste, po wyjęciu z garnka, ułóż je na ręczniku papierowym.
  • Chcesz pączki z białą obwódką? Przykryj garnek, gdy smażysz je na drugiej stronie.
  • Cukrem pudrem lub lukrem dekoruj pączki dopiero, gdy ostygną.
  • Rób niewielkie pączki – będzie ci łatwiej je usmażyć, dopiec w środku i nie spalić.

Pączki. Przepis na małe pączki bez nadzienia na Tłusty Czwartek

Składniki:

  • średnie jajko
  • 180-200 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru waniliowego
  • szklanka mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • litr oleju
  • 20 ml spirytusu

Wykonanie:

  1. Jajko, jogurt i cukier wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia.
  2. Dodaj resztę sypkich składników i wymieszaj ciasto, aż wszystko będzie dokładnie połączone.
  3. Olej wlej do garnka, wymieszaj ze spirytusem (można zastąpić wódką) i dobrze rozgrzej.
  4. Porcje ciasta wykładaj na rozgrzany olej łyżkami, zanurzając je wcześniej w garnku z olejem. By pączki dobrze się dopiekły, jedna porcja ciasta powinna wynosić ok. 1/3 łyżki.
  5. Pączki smaż ze wszystkich stron, a gotowe oprósz cukrem pudrem.

Tłusty Czwartek 2021. Przepis na domowe pączki

Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 4 żółtka jaj
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 10 ml spirytusu
  • olej
  • konfitura
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru do rozpuszczenia. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, a następnie dodać ciepłe mleko i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ubić z cukrem aż powstanie puszysta masa.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
  4. Na środku mąki zrobić dołek i wlać do niego rozrobione drożdże. Lekko zarobić ciasto.
  5. Dodać żółtka zmieszane z cukrem i wymieszać, a następnie dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło.
  6. Wyrabiać ciasto, a gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsca na godzinę.
  7. Z lekko rozwałkowanego ciasta wycinać kółka szklanką i wrzucać na rozgrzany olej, smażąc obustronnie.
  8. Po wystudzeniu pączki nadziać konfiturą i oprószyć cukrem pudrem.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie