Nie jedzcie ich pod żadnym pozorem! Trujące grzyby w Polsce, które łatwo pomylić z jadalnymi

RED.
Zbierając grzyby łatwo popełnić błąd, który może mieć fatalne skutki. Niektóre toksyczne gatunki nie są tak charakterystyczne, jak muchomor czerwony (na zdjęciu), tylko łudząco podobne do tych jadalnych. Ich odróżnienie bywa trudne nawet dla doświadczonych grzybiarzy! 

Sprawdź, które trujące grzyby łatwo pomylić z gatunkami kulinarnymi! 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zbierając grzyby łatwo popełnić błąd, który może mieć fatalne skutki. Niektóre toksyczne gatunki nie są tak charakterystyczne, jak muchomor czerwony (na zdjęciu), tylko łudząco podobne do tych jadalnych. Ich odróżnienie bywa trudne nawet dla doświadczonych grzybiarzy! Sprawdź, które trujące grzyby łatwo pomylić z gatunkami kulinarnymi! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. iStock.com
Zbieranie grzybów to dla wielu relaks, sposób na obcowanie z naturą i czysta przyjemność. Zanim jednak wyciągniemy kozik z kieszeni, musimy upewnić się co do gatunku napotkanych okazów. Niektóre grzyby jadalne są na tyle charakterystyczne, że trudno je z czymkolwiek pomylić. Niestety istnieją wyjątki, które mogą przyczynić się do tragedii. Które gatunki grzybów trujących łatwo pomylić z jadalnymi? Sprawdź w galerii.

Trujące grzyby, które łatwo pomylić z jadalnymi

Grzyby niebezpieczne dla życia i zdrowia ludzkiego dzielą się na dwie podgrupy:

  1. trujące,
  2. śmiertelnie trujące.

Szczególnie groźne są te drugie, gdyż to one uszkadzają wątrobę, nerki i inne narządy, co w efekcie może doprowadzić do śmierci.

Udając się na grzybobranie należy zachować szczególną ostrożność i nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Wiele spośród śmiertelnie trujących okazów jest niezwykle podobnych do tych jadalnych. Które grzyby najłatwiej jest pomylić?

  • trującego muchomora zielonawego, jadowitego lub plamistego z jadalną czubajką kanią,
  • trującą piestrzenicę kasztanowatą ze smardzem,
  • trującego zasłonaka rudego z rydzem.

Wykaz śmiertelnie trujących grzybów, które można spotkać w Polsce i łatwo pomylić z jadalnymi, znajduje się w galerii.

Cenne właściwości grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie