Na podstawie przeprowadzonych badań, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mielcu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę na farmie drobiu w Żyrakowie. Ustalił również, że cała partia zakażonych jaj została wprowadzona do obrotu. Uspokaja jednocześnie, że zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu towaru.
- Podjęto również działania, mające na celu ochronę zdrowia publicznego - czytamy w komunikacie, zamieszczonym na stronie GIS.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące wycofanego ze sprzedaży produktu:
- Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
- Numer partii: 25.10.2021
- Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
- Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
- Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - przestrzega organ nadzoru żywności w Polsce.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami można znaleźć także na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?