6 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b7/97/5c519995c6064_o_large.jpg)
fot. Neha Deshmukh/unsplash.com
Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh
Okra
To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu jadalnego o podłużnym kształcie i pięciokątnym przekroju, jedzone jako warzywo. Są dostępne w postaci marynowanej i pojawiają się nawet w dyskontach. Mają wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika.
Podobnie brzmi nazwa okara – to rozdrobnione nasiona soi, pozostałe po wypłukaniu z niego rozpuszczalnych związków w procesie produkcji mleczka sojowego. Używa się jej jak mąki czy masy bazowej, np. do przygotowania roślinnego sernika.