3 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Błonnik i śluzy zawarte w siemieniu lnianym osłaniają...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/83/07/646f1a9741dda_o_large.jpg)
fot. echeverriurrealuis/123RF
Domowe sposoby na zgagę. 5 sprawdzonych metod na pozbycie się pieczenia w przełyku. Co pić i jeść na zgagę?
Siemię lniane ochroni przełyk i żołądek
Błonnik i śluzy zawarte w siemieniu lnianym osłaniają śluzówkę przełyku i żołądka przed działaniem kwasów żołądkowych. Ziarna siemienia należy zamoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej 2 godziny lub na noc i zjeść rano. Ważne jest, aby wypić następnie dużą ilość wody niegazowanej, ponieważ siemię absorbuje wodę z organizmu.
Siemienia nie należy gotować ani zalewać wrzątkiem, niewskazane jest także kupowanie gotowego siemienia mielonego. Nie powinno być ono stosowane u kobiet w ciąży, karmiących oraz u małych dzieci.